Waarom koelcellen reinigen?


Het reinigen van koelcellen is essentieel voor de voedselveiligheid en goede hygiëne. De HACCP-norm bepaalt dat alle voeding afgedekt moet zijn om kruisbestuiving tegen te gaan. Koel- en vriescellen, -kamers en togen; het zijn allemaal bronnen van schimmels die de voedselveiligheid sterk in het gedrang kunnen brengen. In de praktijk lijkt het dit echter niet altijd eenvoudig te zijn. Schimmels nestelen zich in de verdampers en door de ventilatie verspreiden ze zich in de hele koelruimte. Een Valorist van Valor Services Group helpt u efficiënt om zulke problemen te voorkomen. Meer zelfs, we pakken de problemen preventief aan door de verdampers te reinigen zodat de hygiëne in de koelcel bewaakt wordt. Bovendien gaan hierdoor de koelers langer mee en verbruiken ze minder energie.

Vriescel schoonmaken: Ideaal dankzij droogijsstralen


Wanneer men de vriescel wil schoonmaken en de verdampers wil ontdoen van ijsophoping, dient men traditioneel deze op een positieve temperatuur te brengen om te kunnen reinigen.
Dit proces is redelijk kostelijk omdat men de vriescel moet leegmaken, ontdooien en na de reiniging terug op vriestemperatuur brengen.
Dankzij onze droogijsstraaltechniek, kunnen we de verdampers en de koelcel reinigen zonder dat men deze op een positieve temperatuur moet brengen. Informeer u over droogijsstralen door onze Valoristen en op onze website.

Verdamper reinigen voor een betere werking


Een goede reiniging is niet alleen belangrijk om voedingsmiddelen te beschermen tegen bacteriën en schimmels. Het draagt ook bij aan een langere levensduur van de koelcel zelf. Stel dat er groenten, fruit of vergelijkbare ‘levende’ producten in een koelcel worden bewaard. Tijdens het respireren komt er vocht vrij, wat gaat condenseren en op het blok van de koeler terechtkomt. Blijkt er stof in de koelcel te zijn en dit gaat circuleren, dan kan dit stof in het vocht belanden.

Gebeurt dit over een langere periode, dan ontstaat er een laag die een optimale werking van de koeling kan belemmeren. De afzetting op de lamellen van het koelblok hindert zowel de overdracht van warmte als de circulatie van lucht binnen de vriescel. Een vriescel schoonmaken voorkomt dergelijke problemen. De koelcel kan perfect renderen en beter koelen. Hierdoor is minder energie nodig om de vriescel optimaal te laten functioneren. Dat bespaart u kosten. Onze Valoristen inschakelen om een vriescel te reinigen is hierdoor een investering die zichzelf terugbetaalt. Nog een reden om voor ons te kiezen.

De gehele koelcel grondig reinigen


Tijdens het onderhouden van de koelcel gaan wij grondig te werk. De gehele koelcel wordt aangepakt. Dit houdt in dat we vloeren, de wanden en het plafond schoonmaken. Wij beschikken over passende middelen voor het reinigen van koeltorens. Dit geldt ook voor kleinere onderdelen van de koelcel. Verbindingsstukken, afvoerbuizen, panelen, roosters, opvangbakken, batterijen, ventilatoren, schroefbladen en meer. Door onze werkzaamheden wordt niet alleen de gehele koelcel gedesinfecteerd, maar het zorgt er ook voor dat de vriescel er weer beter uitziet. Het oog wil ook wat.

Reinigen van koeltorens voor de voedingsindustrie


Koelcellen worden voornamelijk gebruikt binnen de AGF-sector. Dit staat voor aardappelen, groente en fruit. Tijdens het schoonmaken houden we rekening met de sector, bijvoorbeeld door middelen te gebruiken die hierbij passen. Zo hoeft u uzelf nooit zorgen te maken over onze schoonmaakmiddelen. Deze middelen zullen de voedingsmiddelen niet aantasten. Binnen de gehele voedingsindustrie worden koelcellen ingezet om bederfelijke voedingsmiddelen vers te houden. Zo wordt de kwaliteit van onder meer vlees, vis, gevogelte en zuivelproducten gewaarborgd.

Koelcellen reinigen voor andere sectoren


Naast de voedingsindustrie zijn er nog andere sectoren waarvoor onze Valoristen de reiniging van koelcellen verzorgen. Horecagelegenheden zijn hier een goed voorbeeld van. Vaak is het nodig om grote hoeveelheden voedsel binnen een geconditioneerde ruimte op te slaan. Zo wordt bederf tegengegaan en kan het eten naar behoren aan gasten geserveerd worden. Maar ook farmaceutische bedrijven maken gebruik van koelcellen om bijvoorbeeld medicatie en vaccins in op te slaan. Daarnaast worden vriescellen gebruikt binnen sectoren zoals de landbouw, bloemen en logistiek. Voor al deze sectoren geldt: onze Valoristen helpen u graag.

Gevolgen van gebrekkig onderhoud aan koelcellen


Wordt het onderhoud aan uw koelcellen niet vaak genoeg uitgevoerd of op een gebrekkige wijze? Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Producten kunnen bederven. In het ergste geval kan dit leiden tot gezondheidsklachten onder consumenten, bijvoorbeeld voedselvergiftiging. Diverse ziekteverwekkende bacteriën kunnen verspreid worden, waaronder salmonella en E. Coli. De algehele kwaliteit van het voedsel neemt af en er kan schade aan de apparatuur ontstaan. Dit alles is slecht voor de reputatie van uw bedrijf en kan u veel kosten. Regelmatige reiniging van de koelcellen is daarom van essentieel belang. Het gaat de hierboven genoemde problemen tegen.

Welke stappen ondernemen we om uw koelcel te reinigen?


De Valorist gaat als volgt te werk om uw koelcel, koelkamer of koeltoren te reinigen:
·        Pvc-verbindingsstukken uit elkaar zetten – indien niet bestaande of niet demonteerbaar, aanmaken vaneen snel verbindingsstuk.
·        Demonteren van de beschermingspanelen of beschermroosters, elektrische isolatie van demotoren met behulp van een vochtigheidsbeschermer.
·        Openen en/of demonteren van de condensatie-opvangbak.
·        Aanbrengen door verstuiving van een reinigingsmiddel op de koude batterijen, de beschermingspanelen en roosters, de schroefbladen van de ventilatoren en de condensatiebakken.
·        Reinigen van de afvoerbuizen door invoeging van een rotatiebuis.
·        Spoelen van het geheel met water onder lage druk.
·        Terugwinnen van het afvalwater door opzuiging en uitstoting in een daarvoor geschikt kanaal.
·        Ontsmetten van de koude batterijen, roosters, beschermingspanelen en schroefbladen van de ventilatoren door verstuiving van een ontsmettende oplossing.
·        Monteren van de verschillende elementen.
·        Elektrische installaties opnieuw in dienst brengen.
·        Nazien van de goede werking van de installatie.
·        Afleveren van een attest dat de goede uitvoering van de werken bevestigt.

HACCP certificering


Dankzij al deze stappen bent u verzekerd van een grondige reiniging van uw koelcel. Uiteraard gaan we hierbij steeds te werk om de voedselveiligheid te garanderen volgens de HACCP-richtlijnen. Als u kiest voor ons Kitchen Kare pakket komen we uw koelcel bovendien op regelmatige tijdstippen reinigen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken om de hygiëne van uw koelruimtes. Wilt u het reinigen van uw koelcellen overlaten aan onze Valoristen? Maak dan snel een afspraak door te bellen naar +32 3 304 86 44.

Schakel de hulp in
van onze Valoristen

Wil je een afspraak maken voor een professionele reiniging? Of heb je een vraag over onze diensten of aanpak? Het team van Valor Services Group staat voor je klaar.

Wil je graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Je bereikt ons via het contactformulier of  te bellen naar +32 3 304 86 44.
Tevens schakel je ons in voor bijvoorbeeld ongediertebestrijding. Ook het verdelgen van kakkerlakken of ratten nemen wij voor onze rekening.

Geïnteresseerd?

Vraag een offerte aan

Bedankt! Je bericht werd goed ontvangen en wordt zo spoedig mogelijk beantwoord.
Oops! Er ging iets mis bij het invullen van het formulier.

Via telefoon

+32 3 304 86 44

Via ons e-mailadres

info@valorservicesgroup.be