Reiniging door middel van droogijsstralen, een koud kunstje?

Droogijsstralen is een bijzondere reinigingsmethode waarbij kleine deeltjes droogijs(in vaste vorm) samengeperst worden tot een temperatuur van –78,5°C en worden afgevuurd op het oppervlak. Na botsing met het oppervlak verdampen de CO2-deeltjes.Het proces is een bijzonder milieuvriendelijk, effectief én tijdbesparend alternatief voor diverse sectoren als industriële reinigingsmethode. De straaltechniek is wellicht de meest efficiënte manier om hardnekkig vuil van oppervlakken en/of machines te verwijderen. Droogijsstralen is een reinigingstechniek die ontwikkeld werd voorde NASA – voor onder andere het reinigen van hun spaceshuttles – en is sindshet midden van de jaren 80 ook commercieel beschikbaar. Door de specifiekeeigenschappen van CO2-stralen zijn diverse toepassingen mogelijk op een breedterrein door ons bedrijf uit Antwerpen. De toepasbaarheid werd nog in belangrijkemate verbeterd door de ontwikkeling van de ‘controljet’ die op destraalpistolen aangebracht kan worden.

Toepassingen van droogijsstralen

In de voedingsindustrie in Antwerpen en daarbuiten wordt droogijsstralen, ook wel CO2-stralengenoemd, toegepast waar verhard zetmeel moet worden verwijderd of waar kettingkasten van smeervetten en oliën ontdaan moeten worden. De chemische en petrochemische industrie past deze techniek toe om onderdelen van grote compressoren te reinigen. In bepaalde mate kan je er zelfs roest van metaal mee verwijderen. Mogelijke toepassingen van CO2-stralen zijn ook het verwijderen van hars van een metalen ondergrond, suikerstof, black carbon en meer in uw bedrijf in Antwerpen of elders in België. Daarnaast passen we droogijsstralen toe bij het inwendig reinigen van elektriciteitskasten. Elektrische componenten die vervuild zijn, kunnen leiden tot overslagspanning met kortsluiting en brand tot gevolg. Vooral stroomkasten op schepen zijn hieraan erg onderhevig. Geoxideerde koperstaven houden de warmte vast waardoor technische ruimtes niet voldoende gekoeld raken en dus kortsluiting en brand kunnen ontstaan.

Het verloop van het reinigingsproces

‍Impact

De persluchtstroom die het droogijs versnelt en het design van de nozzles, zorgen voor een grote kinetische impact.

Thermoshock

Door het temperatuurverschil tussen het te behandelen oppervlak en het droogijs ontstaat een grote temperatuurgradiënt. Deze temperatuurgradiënt veroorzaakt microscopische scheurtjes in de vervuilende laag, waardoor deze loskomt.

‍‍Micro-explosie

Op het moment dat het droogijsdeeltje het te behandelen oppervlak raakt, wordt het omgezet in gas. Het volume van het gas is ongeveer 800 keer groter dan het droogijsdeeltje. Dit veroorzaakt een liftende kracht waardoor het vuil verwijderd wordt.

Doe beroep op onze expertise met deze reinigingstechniek

Wil je meer weten over de werking en toepassingen van CO2-stralen voor jouw zaak in Antwerpen of elders? Of wil je de expertise van Valor Service Group inzetten om een oppervlak of machine te reinigen? Laat het ons weten; onze Valoristen helpen je graag verder. Bel hiervoor naar +32 3 304 86 44 of vul het contactformulier in.

Schakel de hulp in van onze Valoristen

Wil je een afspraak maken voor een professionele reiniging? Of heb je een vraag over onze diensten of aanpak? Het team van Valor Services Group staat voor je klaar.

Wil je graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Je bereikt ons via het contactformulier of  te bellen naar
+32 3 304 86 44.
Tevens schakel je ons in voor bijvoorbeeld ongediertebestrijding. Ook het verdelgen van
kakkerlakken of ratten nemen wij tot onze rekening.