Wanneer luchtkwaliteit laten meten?


Er zijn een aantal indicatoren die erop kunnen wijzen dat het tijd is om de luchtkwaliteit te laten meten door een specialist. Ten eerste kunt u merken dat er sprake is van een benauwde of muffe lucht. Soms is dit binnen een specifieke ruimte, andere keren kan dit ook door (vrijwel) het hele gebouw zijn. Dergelijke verontreinigde lucht kan ertoe leiden dat u, uw werknemers en uw bezoekers last krijgen van hoofdpijn en dat uw collega’s het lastiger vinden om zich optimaal te concentreren. Daarnaast kan een verslechterde luchtkwaliteit zichtbaar worden door de aanwezigheid van schimmel. In dergelijke situaties raden we altijd luchtmetingen aan.

Goede luchtkwaliteit door regelmatige reiniging & onderhoud


Een gezond binnenklimaat bevordert het comfort en de productiviteit. U kunt een beroep doen op de Valoristen om zo’n klimaat te bereiken. We zorgen ervoor dat uw ventilatiesysteem in de meest hygiënische conditie verkeert dankzij de meest geavanceerde reinigingsmethoden. Daarnaast kunt u bij ons ook terecht om uw luchtbehandelingssystemen of luchtgroep te reconditioneren. Dankzij onze uitgebreide audits met heldere rapportages weet u alles over de hygiënische staat van uw ventilatiesysteem.

Meten van luchtkwaliteit: welke factoren hebben invloed?


Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de algehele luchtkwaliteit binnen een ruimte of binnen het hele pand. Diverse stoffen maken onderdeel uit van de lucht die mensen inademen: koolstofdioxide, stikstof, zuurstof en waterdamp. De verhoudingen tussen deze stoffen hebben invloed op de kwaliteit van de lucht. Luchtvochtigheid, de combinatie van de temperatuur van de lucht en de vochtinhoud, is hier een goed voorbeeld van. Wanneer een droge koude lucht opgewarmd wordt door een radiator, ervaren mensen deze lucht vaak als te droog. De kwaliteit is hierdoor lager.

Daarnaast is CO2 van belang. Hoe lager de hoeveelheid CO2 is, hoe fijner mensen dit vinden en hoe kwalitatief hoogwaardiger de lucht wordt beschouwd. In volle ruimtes, bijvoorbeeld een kantine tijdens de lunch, neemt de CO2 uitstoot al snel toe doordat mensen dit continu uitademen. Voldoende luchttoevoer is vereist om de luchtkwaliteit op orde te houden. Onze metingen dragen hieraan bij. Wij ontdekken eventuele probleempunten en geven u advies over wat u kunt doen om deze punten aan te pakken.

Daarnaast kunnen verontreinigende stoffen in de lucht terechtkomen. Soms valt dit op, bijvoorbeeld door een vieze geur. Maar er zijn ook stoffen die niet duidelijk detecteerbaar zijn. Daarnaast kan het gaan om kleine deeltjes stof die haast niet waarneembaar zijn. Goede voorbeelden van dit soort stoffen zijn pollen, stof, roet, micro-organismen en SO2 (stikstofdioxide). Wederom kunnen onze metingen u helpen om pijnpunten te ontdekken en ze aan te pakken. Zo krijgen u, uw werknemers, uw zakelijke relaties en uw bezoekers niet te maken met deze verontreinigende stoffen.

Daarnaast willen we nog fijnstof benoemen. Hoewel het grootste deel van de fijnstof waar mensen aan blootgesteld worden binnen de eigen woning is, kunnen er ook op de werkvloer fijnstofdeeltjes ontstaan en in de lucht blijven hangen. Dit wijst op onvoldoende ventilatie. Deze deeltjes kunnen bijzonder klein zijn, waarbij ultrafijne deeltjes haast niet te detecteren zijn. Fijnstof kan allerlei negatieve effecten hebben op de gezondheid: longproblemen, hart- en vaatziekten en beroertes bijvoorbeeld. Deze deeltjes hebben een negatieve impact op de luchtkwaliteit. Het goede nieuws: wij kunnen deze deeltjes detecteren en u helpen om fijnstof tegen te gaan.

Risico’s van een vervuild ventilatiesysteem


Naast de temperatuur en de vochtigheid zijn ook de snelheid en de kwaliteit van de lucht die uit het luchtbehandelingssysteem en luchtgroep komt, bepalend voor een goed binnenklimaat. Een gezond binnenklimaat betekent minder ziekteverzuim en een hogere productiviteit van uw medewerkers.

Periodiek meten van luchtkwaliteit


Het is belangrijk om geregeld de luchtkwaliteit te laten monitoren door een expert op dit vlak. Het vervelende aan een slechte luchtkwaliteit is dat het niet meteen waarneembaar is. Mensen kunnen zich vaker ziek gaan voelen, maar niet meteen de link leggen met de luchtkwaliteit. Helaas worden klachten vaak te laat herkend. De luchtkwaliteit is dan al een tijdje van een lage kwaliteit en mensen hebben dan al vaak te maken met klachten. Het periodiek uitvoeren van metingen voorkomt deze problemen. Hiervoor bent u bij ons aan het juiste adres.

Camerainspectie van luchtkanalen en stofmeting


Ventilatiekanalen van luchtbehandelingssystemen kunnen in de loop van de jaren sterk vervuild raken. Stof, vuil en micro-organismen hechten zich aan de wanden van de kanalen en kunnen zo de werking van de installatie sterk doen afnemen. Daarnaast verslechtert de luchtkwaliteit binnen het pand aanzienlijk. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op gezondheidsklachten, een daling van de productiviteit en stijging van het ziekteverzuim.

Door middel van een robot met camera kunnen we onderzoeken of er sprake is van verontreiniging van de ventilatiekanalen en in welke mate. We voeren de inspectie uit via een steekproef binnen een aantal installatiedelen van het pand. Zo kunnen we een helder beeld vormen van de staat van de totale installatie.

Op basis van het gemaakte videomateriaal stelt uw Valorist een rapport op met zijn of haar bevindingen van de inspectie, inclusief aanbevelingen over de mogelijke vervolgstappen. De videobeelden ontvangt u samen met dit rapport. Tot slot voeren we ook een stofmeting uit volgens EN15780.


Wet en regelgeving 6 november 2022


Valor Services Group helpt u graag verder met de nieuwe wet en regelgeving van 6 november 2022:  betreffende de verbetering van de binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn.

Luchtkwaliteit laten meten door Valor Services Group


Valor Services Group is een specialist als het gaat om lucht- en stofmetingen. Onze toestellen voldoen aan de huidige regelgeving en kunnen de kleinste deeltjes detecteren, zodat u precies weet wanneer het reinigen van uw ventilatiesysteem nodig is. Hierop kunnen we het onderhoudsplan aanpassen. Ons verslag kan compleet digitaal worden opgesteld. Bovendien ontvangt u van ons certificatie na de reiniging van uw luchtbehandelingssysteem. Ons ervaren personeel weet wat nodig is om de luchtkwaliteit te meten. Meer info of vrijblijvend een gratis offerte ontvangen? Vul het online contactformulier in of bel ons op +32 3 304 86 44.

Schakel de hulp in
van onze Valoristen

Wil je een afspraak maken voor een professionele reiniging? Of heb je een vraag over onze diensten of aanpak? Het team van Valor Services Group staat voor je klaar.

Wil je graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Je bereikt ons via het contactformulier of  te bellen naar +32 3 304 86 44.
Tevens schakel je ons in voor bijvoorbeeld ongediertebestrijding. Ook het verdelgen van kakkerlakken of ratten nemen wij voor onze rekening.