Droogijsstralen: Revolutionaire Reinigingsmethode voor Uw Bedrijf

In de wereld van industriële reiniging is efficiëntie van cruciaal belang. Bij Valor Services Group begrijpen we dat volledig. Daarom zijn we trots om droogijsstralen, een geavanceerde en uiterst effectieve reinigingstechniek, als een van onze kernservices aan te bieden. Maar wat maakt droogijsstralen zo speciaal en waarom zou het uw volgende keuze moeten zijn? Laten we dat eens nader bekijken.
Droogijsstralen: Revolutionaire Reinigingsmethode voor Uw Bedrijf

Droogijsstralen is een revolutionaire reinigingstechniek die de kracht van vast CO2, ook bekend als 'droogijs', benut om oppervlakken grondig te reinigen zonder schade of residu achter te laten. Deze methode, bekend om zijn milieuvriendelijkheid en efficiëntie, maakt gebruik van CO2-stralen die bij contact sublimeren, waardoor vuil en verontreinigingen zonder vocht worden verwijderd. Droogijsstralen is ideaal voor diverse toepassingen, waaronder het reinigen van machines, het verwijderen van verf, en zelfs het onderhouden van historische monumenten. Door de voordelen zoals geen watergebruik, geen schurende werking en de mogelijkheid tot ijsstralen op locatie, biedt deze techniek een superieure oplossing voor veel reinigingsuitdagingen. Het is een veilige, droge en niet-toxische methode die ook geschikt is voor voedingsindustrieën en andere gevoelige omgevingen. De kosten en prijzen van droogijsstralen variëren afhankelijk van de omvang van het project en de benodigde apparatuur, zoals een droogijsstralen machine, maar de investering wordt vaak gerechtvaardigd door de besparingen op langere termijn door minder slijtage en onderhoudskosten.

droog ijs

Wat is Droogijs?

Droogijs is de vaste vorm van koolstofdioxide (CO2). Het wordt zo genoemd omdat het direct sublimereert - dat wil zeggen, het gaat van een vaste naar een gasvormige toestand zonder door een vloeibare fase te gaan - bij -78,5 °C. In de context van droogijsstralen, worden kleine pellets of schijfjes van droogijs gebruikt als straalmiddel.

In het straalproces wordt droogijs met hoge snelheid op een te reinigen oppervlak geschoten. Bij contact sublimeren de droogijskorrels, waardoor een kleine explosie ontstaat die het vuil van het oppervlak verwijdert. Deze methode is bijzonder effectief voor het verwijderen van diverse soorten vervuiling, zoals roet, vet, olie, en biofilm.

Het grote voordeel van droogijsstralen is dat er geen water of chemische reinigingsmiddelen nodig zijn, waardoor het een milieuvriendelijke optie is. Bovendien laat het proces geen secundair afval achter, aangezien het gebruikte droogijs simpelweg verdampt. Dit maakt het een ideale reinigingsmethode voor situaties waar vocht of chemische resten ongewenst zijn.

Waarom droogijsstralen? Wat zijn de voordelen?

Droogijsstralen wordt beschouwd als een ecologisch verantwoorde reinigingsmethode vanwege verschillende redenen:

 1. Geen Water of Chemische Reinigingsmiddelen: In tegenstelling tot veel traditionele reinigingsmethoden, vereist droogijsstralen geen water of chemische reinigingsmiddelen. Dit betekent dat er geen risico is op watervervuiling en dat er geen schadelijke chemicaliën in het milieu terechtkomen.
 2. Geen Afvalresidu: Droogijs sublimereert (gaat direct over van vast naar gas) bij contact met het oppervlak. Hierdoor blijft er geen secundair afval achter dat opgeruimd of verwerkt moet worden, wat vaak wel het geval is bij traditionele reinigingsmethoden.
 3. Vermindering van Gevaarlijke Afvalstoffen: Bij het reinigen van oppervlakken zoals verf of roest, worden vaak chemische strippers of schuurmiddelen gebruikt die schadelijk afval produceren. Droogijsstralen elimineert de noodzaak voor dergelijke materialen, waardoor de productie van gevaarlijk afval afneemt.
 4. Veilig voor Gebruikers en Omgeving: Droogijsstralen produceert geen toxische dampen of fijnstof, wat het veiliger maakt voor de gebruiker en de omgeving. Dit is vooral belangrijk in gesloten ruimtes of in de voedselindustrie.
 5. Energie-efficiëntie: Hoewel het proces energie vereist, is het vaak efficiënter en sneller dan traditionele reinigingsmethoden. Dit kan leiden tot een lagere algehele energieverbruik.
 6. Herbruik van Bijproducten: Droogijs wordt vaak gemaakt van gerecycled koolstofdioxide, een bijproduct van andere industriële processen. Het gebruik van dit gerecyclede CO2 helpt bij het verminderen van de algehele koolstofvoetafdruk.

De ecologische voordelen van droogijsstralen maken het een aantrekkelijke keuze voor bedrijven die op zoek zijn naar milieuvriendelijke reinigingsopties, vooral in sectoren waar waterbesparing, afvalbeheer en de vermindering van chemisch gebruik van belang zijn.

Toepassingen van Droogijsstralen

Droogijsstralen kan worden gebruikt in een verscheidenheid van toepassingen, waaronder:

 • Het verwijderen van roet en verbrandingsresten.
 • Het reinigen van elektrische componenten en printplaten.
 • Het ontdoen van machines van olie, vet en andere verontreinigingen.
 • Het voorbereiden van oppervlakken voor schilderen of coating.
Droogijsstralers
Droogijsstralen door Valoristen

Is droogijsstralen iets voor mijn sector waar ik actief ben?

Droogijsstralen kan worden toegepast door een breed scala aan eindklanten in verschillende industrieën, vanwege de veelzijdigheid en ecologische voordelen van de techniek. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Voedings- en Drankindustrie: Voor het reinigen van bakapparatuur, transportbanden, en productielijnen. Droogijsstralen is veilig voor gebruik in voedselverwerkende omgevingen omdat het geen chemische residuen achterlaat.
 2. Automobielindustrie: Voor het verwijderen van verf, roest, en andere coatings van auto-onderdelen en assemblagelijnen.
 3. Lucht- en Ruimtevaartindustrie: Voor het delicate reinigen van vliegtuigonderdelen, inclusief motoren en turbinebladen, zonder deze te beschadigen.
 4. Gezondheidszorg en Farmaceutische Industrie: Voor het reinigen van apparatuur en faciliteiten, met name in cleanrooms en laboratoria waar steriliteit vereist is.
 5. Print- en Verpakkingsindustrie: Voor het reinigen van drukmachines en apparatuur zonder water of chemicaliën die het drukproces kunnen verstoren.
 6. Elektronica en Halfgeleiders: Voor het veilig reinigen van elektronische componenten en printplaten zonder het risico van waterschade.
 7. Energiecentrales en Nutsbedrijven: Voor het reinigen van turbines, generatoren, en andere apparatuur zonder demontage.
 8. Scheepvaart en Maritieme Industrie: Voor het onderhouden en reinigen van schepen, waaronder het verwijderen van algen, barnacles, en roest.
 9. Historische Restauratie en Monumentenzorg: Voor het voorzichtig reinigen van gevoelige oppervlakken zonder de onderliggende materialen te beschadigen.
 10. Facility Management en Onderhoud: Voor algemene reiniging van gebouwen en installaties, inclusief HVAC-systemen en luchtkanalen.
 11. Petrochemische Industrie: Voor het reinigen van tanks, pijpleidingen, en apparatuur met ophoping van olie, vet, of chemicaliën.

Waarom Kiezen voor Valor Services Group?
Bij Valor Services Group hebben we uitgebreide ervaring met droogijsstralen en beschikken we over de nieuwste technologieën om uw reinigingsuitdagingen aan te gaan. Onze getrainde professionals staan klaar om u een oplossing op maat te bieden, die aansluit bij uw specifieke behoeften.

Neem vandaag nog Contact op
Bent u klaar om de reinigingskracht van droogijsstralen te ervaren? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Ontdek hoe Valor Services Group uw bedrijf kan helpen met een schonere, veiligere en efficiëntere werkomgeving.

Download

More Articles